יש 2 מקצועות לימוד שתמיד נראו לי דומים מאד ואף פעם לא הצלחתי לבין מה ההבדל ביניהם- סוציולוגיה ואנתרופולוגיה. אז נכון שעל פי ההגדרות היבשות יש שוני אבל תכלס, זה כמעט מדבר על אותם הדברים בדיוק. לי הייתה התלבטות מה ללכת ללמוד. סוציולוגיה או אנתרופולוגיה? אבל אז פשוט גיליתי שאפשר לשלב ביניהם. ואם אפשר אז למה לא?
לימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה ? שני התחומים האלה שייכים לתחום מדעי החברה, והאדקמיה נוטה הרבה פעמים לחבר בין התחומים האלו עקב הדמיון הרב שיש ביניהם. לימודי סוציולוגיה חוקרים יותר את ההתנהגות של חברה- החברה האנושית על פי מסגרות, שינויים חברתיים ועוד כמה מרכיבים. לעומת זאת לימודי אנתרופולוגיה מתמקדים יותר בחקר התרבות האנושית: השוואה בין תרבויות עתיקות לתרבויות של ימינו, השוואה בין 2 תרבויות עתיקות אחת לשניה והשוואת תרבויות של ימנו בין אחת לשניה. מעמידה. מקצוע האנתרופולוגיה תופס את האדם כאשר הוא חלק מהתרבות האנושית - ובודקת את הקשר שבן האדםו לבין אותה תרבות כמו גם את הקשר שבין התרבויות עצמן.
לימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה בארץ
בארץ מתקיימים לימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה במתכונות של תואר ראשון,תואר שני וכן הלאה. כמובן שניתן ללוד כל אחד מהמקצועות האלו גם בנפרד. בדרך כלל תנאי הקבלה למקצועות אלה אינם גבוהים במיוחד באופן כללי למרות שהדרישות קבלה משתנות בין מוסד אקדמי אחד למשנהו. אפשר ללמוד את המקצוע במסלול דו-חוגי וחד-חוגי יחד עם שילוב של מקצועות אלה עם עוד מקצועות שמעשירים את הידע ויכולים גם להיות רלוונטיים לתחום הנלמד. בסוף התואר ניתנות תעודות גמר על ידי המוסד האקדמי.
למי מתאים ללמוד סוציולוגיה ואנתרופולוגיה?
אז התשובה המתבקשת תהיה לכולם. אבל האמת- מי שיש לו נטייה טבעית לאהבת החברה, שיש לו כישורים חברתיים וסקרנות בתחומים אלו, יכול מאד להתאים ללימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה וימצא זאת מעניין ביותר. בנוסף, מי שמעוניין לבצע מחקרים על אוכלוסיות שונות ועל תרבויות שונות, קבוצות אנשים בינם לבין עצמם ובתוך החברה ועוד... אלה בדיוק הלימודים שיתאימו לו.
שיטות מחקר איכותניות
כלי המחקר עליהם מתבססים לימודים אלו לאורך כל התואר בנויים מכמה שיטות מחקר שונות ובמרכזן- המחקר האיכותני, כאשר החוקר עצמו יכול להביע את דעתו ופרשנותו האישית לעדותם של אנשים שאותם הוא חוקר. הסוציולוג או האנתרופולוג ידרש המון פעמים לעמוד מול בני תרבות שונה לחלוטין ולנסות לנהל איתם דו שיח, לצפות בהתנהגות שלהם ולסכם את מה שראה לידי מחקר. את כל הכלים הללו לומדים ומקבלים באקדמיה לאורך התארים, כשבתואר הראשון מדובר בדרך כלל על לימודי מבוא, התואר השני מקנה כלי מחקר והגשת עבודה בנושא.